Anmeldelse: More music from the Florida Folklife Collection

Dette er den anden af seks cd-udgivelser fra State Library & Archives of Florida. Som jeg tidligere har beskrevet her, uddeles disse cd’er vederlagsfrit til alle interesserede – og sendes gerne over Atlanten – takket være en ambition om at udbrede kendskabet til Floridas musikalske kulturarv.

Lige som på Music from the Florida Folklife Collection er der hovedsageligt (men ikke udelukkende) tale om indspilninger fra Florida Folk Festival, og tidsmæssig spænder de fra 1958 til 1995.

Musikken er lige så varieret som og om muligt endnu bedre end på den første cd. Der bydes på gospel, old-time folk, kinesisk strengemusik, bluegrass, vietnamesisk folkemusik, country og irsk reel, og ikke mindst er der aldeles fremragende eksempler på traditionel bluesmusik.

Første nummer er således en helt vidunderlig ”Give a poor dog a bone” med Mary Smith McLain, der var Bessie Smiths halvsøster og også kendt som Walking Mary og Diamond Teeth Mary! Hun akkompagneres på denne optagelse fra 1993 af Willie James and Friends (jeg er ikke sikker på, hvilken Willie James der er tale om), som med barrelhouse-klaver og klarinet på forrygende vis genopliver classic female blues– og vaudeville-traditionen.

Der er også af eftertiden mere velkendte bluesnavne repræsenteret. Etta Baker, der regnes for en af Piedmont-bluesens væsentligste udøvere, giver en demonstration af denne luftige, elegante fingerspilsstil med ”One dime blues”, og det er høj, høj klasse. Baker var på indspilningstidspunktet 81 år gammel!

Johnny Shines, der rejste omkring og spillede med Robert Johnson i 1930’erne, synger en version af dennes ”Kind hearted woman”. Knap 40 år efter Johnsons død fornægter det musikalske slægtskab sig ikke!

Men der er også højdepunkter inden for andre stilarter end bluesen. Jeanie Fitchen er en folkesanger i stil med Joan Baez, og hendes ”Cruel mother”, en murder ballad også kendt som ”The greenwood side”, er utrolig smuk og demonstrerer den engelsk-irske indflydelse på USA’s folkemusiktradition.

The Williams Singers er en gospel-sekstet, der her synger en medrivende ”Somewhere to lay my head”. De skal ikke forveksles med Indianapolis-trioen af samme navn, men Williams er åbenbart et populært efternavn blandt gospelsangere, for More music from the Florida Folklife Collection byder også på den bluesede ”I prayed until I found the Lord” med Richard Williams, Lillie Williams & Ella Mae Wilson.

Et par meget markante bluegrass-navne dukker også op på cd’en: Doc & Merle Watson spiller ”Cuckoo bird”, The Stanley Brothers synger ”We are going to paint the town” og bluegrass’ens grundlægger, Bill Monroe and his Bluegrass Boys, spiller den traditionelle ”Wayfaring stranger”.

More music from the Florida Folklife Collection er smuk, sjov, medrivende, dybt fascinerende og imponerende musik, som endnu en gang viser, hvor alsidig den amerikanske folkemusik er, sammenstykket som den er af elementer fra hele verden. Som sagt er cd’en endnu bedre end den første udgivelse, og jeg vil ikke tøve et øjeblik med at anbefale enhver med smag for traditionel amerikansk musik at anskaffe sig den.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s